• januari

    28

    2022
  • 1188
  • 0
Artikel in Eisma’s Schildersblad

Artikel in Eisma’s Schildersblad

In Eisma’s Schildersblad van januari 2022 vinden we een erg mooi artikel over de transformatie van het hoofdkantoor van Vlisco Netherlands in Helmond en de grondige voorbereidende werkzaamheden die Dusol Vastgoedonderhoud hierin heeft gehad. Met toestemming van Eisma’s Schildersblad mogen wij het artikel hier publiceren. (Bron: Eisma’s Schildersblad nr. 1-2022  https://www.schildersvak.nl/uitgave/eismas-schildersblad/)

Klik hier voor het originele artikel (PDF opent in nieuw tabblad)

DUSOL VASTGOEDONDERHOUD LEGT BASIS VOOR UNIEK KUNSTWERK

Gevels hoofdkantoor Vlisco feest van kleur en beweging

Het hoofdkantoor van textielfabrikant Vlisco Netherlands in Helmond – tot voor kort een grauwe, grijze ‘bunker’ – is getransformeerd in een kleurrijk kunstwerk. Een creatief statement dat laat zien waarvoor het bedrijf staat. “Een feest van kleur en beweging”, aldus kunstenares Simone Post die tekende voor het ontwerp dat is aangebracht door schilderscollectief De Strakke Hand uit Werkhoven. Daarbij werd innig samengewerkt met Dusol Vastgoedonderhoud uit Helmond.

DOOR WOUTER MOOIJ

Vlisco in Helmond ontwerpt en produceert unieke textielstoffen die vooral geliefd zijn bij Afrikaanse vrouwen en mannen in met name Centraal en West-Afrika. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1846. “We besloten ons kantoorgebouw te schilderen om een statement te maken over wie we zijn. Vlisco bestaat dit jaar 175 jaar en heeft altijd gestaan voor design, kleur en gedurfde originaliteit. We laten zien dat we het belangrijk vinden om een bruisend lid te zijn van de community in Helmond”, aldus Gabriela Sánchez y Sánchez de la Barquera, creative director Vlisco.

Complete mismatch
Freelancer en zelfstandig kunstenaar Simone Post, die ooit als stagiair bij Vlisco werkte: “In mijn ogen was de oude uitstraling van het gebouw een complete mismatch met hoe ik Vlisco ervaar. De uitstraling van het gebouw correspondeerde niet met de waarden van het merk. Het leek op slot, zwaar, log en gedateerd; haast als een bunker. Terwijl voor mij Vlisco juist in beweging is, een koploper in design en print. Divers en vooral vrolijk en versterkend.”

In haar werk als kunstenaar transformeert ze normali- ter afvalmaterialen tot iets waardevols. Zo maakt ze onder andere nieuwe vloer- en wandkleden van misdrukken uit de Vlisco-fabriek. Het was voor haar een enorme uitdaging om dit nu op zo’n grote schaal met een gebouw te doen. “Qua schaal is het veruit het grootste project dat ik heb gedaan. En het is Vlisco, op safe spelen was geen optie.” De verschillende aangezichten van het gebouw vertegenwoordigen nu de oneindige kleurenwerelden van Vlisco.

De Strakke Hand
Het Utrechtse collectief De Strakke Hand was verant- woordelijk voor de uitvoering van het door Post ontwor- pen kunstwerk op de betonnen structuur van meer dan 2.500 vierkante meter. Alle verf is met rollers en kwasten aangebracht. Oprichter Michiel Meulemans: “De uitda- ging bij de uitvoering zat hem in het mega-oppervlak en de verschillende ondergronden die aan alle zijden en weerskanten gebogen of om hoeken gingen. In het voor- traject hebben wij vanuit onze expertise van grootschalige muurschilderingen Simone geadviseerd om samen tot een realiseerbaar ontwerp te komen. Naast het feit dat het de grootste muurschildering van Nederland is, zijn wij vooral trots op hoe we het ontwerp strak om een ingewikkeld gebouw heen hebben gekregen.”

Met gemiddeld acht kunstenaars werkte het collectief negen weken aan het kunstwerk. Meulemans: “In de loop van de uitvoering zijn strategieën bedacht waardoor het immense oppervlak behapbaar werd. Met bijna militaire precisie is een opslag- en uitvoerplan uitgestippeld. Met meer dan 25 kleuren – met voor iedere kleur verschillende afmetingen bakjes, kwasten en rollertjes – was het van belang goed overzicht te houden. Er was een perfecte deklaag aangebracht door Dusol. Desalniettemin waren er kleuren, zoals de bordeauxrood, die minimaal zeven keer moesten worden aangebracht om de vereiste dekkingskracht te krijgen.”

Dusol Vastgoedonderhoud
Projectleider Henk Vliegenberg werkt sinds 1998 bij Dusol Vastgoedonderhoud in Helmond, maar komt al veel langer bij Vlisco over de vloer. Als werknemer bij het toenmalige schildersbedrijf Ehvero was hij al in 1966 als schilder gestationeerd bij de Helmondse textielfabrikant. “Na een faillissement hebben wij toentertijd Henk als werknemer en Vlisco als klant overgenomen”, vertelt Frans Dusol, directeur van Dusol Vastgoedonderhoud. “Wij zijn leverancier voor het dagelijks, klein bouwkundig en planmatig onderhoud bij Vlisco.” Het vastgoedon- derhoudsbedrijf werd gevraagd ook voor dit project alle voorbereidende werkzaamheden op zich te nemen. Zoals het prepareren van de ondergrond voor de kunstenaars en het faciliteren van het benodigde steigerwerk zodat iedere co-maker zijn of haar werk kon doen.

‘Aparte belevenis’
Vliegenberg mocht als projectleider de realisatie van het kunstwerk op de gevels begeleiden. “Een aparte belevenis”, blikt hij terug. Hij moest nauw samenwerken met De Strakke Hand en de CSV Groep uit Helmond die de demontage, revisie en montage van de zonweringen voor haar rekening nam. Onder regie van Dusol Vastgoedonderhoud werd door Skyworks in fases het hele gebouw in de steigers gezet. “We maakten een treintje, zodat alle disciplines konden doorwerken”, vertelt Dusol.

De gevelelementen bestaan uit uitgewassen grindbeton die in het verleden al eens grijs waren geschilderd. Ook de kolomstructuur, gemoffeld staal dat zo’n twintig jaar geleden is aangebracht om het betonskelet te maskeren, was grijs. Aan Dusol Vastgoedonderhoud de taak beide ondergronden eerst goed te reinigen met stoomcleaners. “Geen sinecure, want om de zonweringen gangbaar te houden, is de afgelopen jaren veelvuldig siliconenspray gebruikt. Dat is uitgesijpeld over het beton en moest er volledig af.” Om het kunstwerk mooi door te laten lopen, zijn alle dilatatievoegen uitgesneden en daarna opnieuw gekit. Vliegenberg: “Hier en daar hebben we betonreparaties uitgevoerd en daarna is het verfsysteem voor de ondergrond opgezet.”

Langharige rollers
Samen met verfgroothandel VVBHusan werd, net als twintig jaar geleden, gekozen voor Amphibolin, een zui- vere acrylaatdispersie van Caparol. “Een weerbestendige muurverf voor gladde en fijn gestructureerde oppervlak- ken, die zeer goed hecht, met een hoge beschermende werking tegen agressieve luchtverontreiniging”, aldus Vliegenberg. “Dat hebben we in twee lagen aangebracht met behulp van speciale langharige rollers om het goed in de grindstructuur aan te kunnen brengen. De staalplaten op de kolommen kenden vrijwel geen corrosie en hebben we, na reiniging, helemaal gematteerd en vervolgens in twee lagen Capalac TriMaXX FerroCoat gezet.” Dusol vult aan: ”Een coating met een enigszins etsende werking waardoor hij zich echt vastbijt op de ondergrond en tevens corrosiewerende eigenschappen heeft.”

In overleg met de kunstenaar werd de ondergrond door Dusol Vastgoedonderhoud bewust opgeleverd in RAL 9001. “Na het opzetten van een proefvlak bleek crème wit de beste ondergrond om alle kleuren in het ontwerp tot hun recht te laten komen”, legt Dusol uit. Het ontwerp van Post, dat was gedigitaliseerd, werd via projecties uitgetekend op de vier gevels van het gebouw. Door een QR-code op de tekening te scannen, konden de schilders van De Strakke Hand op hun smartphone precies zien welke kleur waar moest worden toegepast. Deze kleuren zijn gerealiseerd met dispersiemuurverf van de Duitse fabrikant Conti Coatings. “We hebben van tevoren aan de hand van de productkenmerkbladen goed gekeken of beide systemen wel bij elkaar pasten.”

Brandtrap
De brandtrap aan het gebouw, dat ook onderdeel is van het kunstwerk, is volledig door Dusol Vastgoedonderhoud onder handen genomen. Na reinigen en verwijderen
van de zinkzouten is het afgewerkt met een 2K epoxyprimer en 2K zijdeglans aflak van Biccs in donker en lichtblauw. Oorspronkelijk was de stalen trap thermisch verzinkt, maar deze laag was volledig verdwenen. De borstweringspanelen op de begane grond zijn voorzien van nieuwe zelfklevende renovatiefolie.

© Copyright 2022 - Dusol Vastgoedonderhoud b.v.