Onderhoudsbeurt voor rijksmonument op landgoed Coudewater
Artikel uit: Eisma’s Schildersblad nummer 1, 2017
www.schildersvak.nl/eismas-schildersblad/
Klooster als doorwerkproject
Het voormalige klooster op landgoed Coudewater in Rosmalen ademt historie. Dit rijksmonument is bijna zeshonderd jaar oud. Schilders van het Helmondse Dusol Vastgoedonderhoud zijn momenteel bezig met de buitenschil. een renovatie met ‘verrassingen’. Delen van de betonnen ornamenten kwamen na het reinigen naar beneden.
Soms kom je op plekken, waarvan je niet kon vermoeden dat ze zo bijzonder zijn. En waar de tijd weinig vat op heeft gehad. Landgoed Coudewater in Rosmalen, eigendom van de GGZ Oost-Brabant, is zo’n parel. Deze organisatie heeft twee schilders in dienst die verantwoordelijk zijn voor het binnenschilderwerk op Coudewater en diverse andere GGZ-locaties. André Spierings is een van die schilders én persoonlijk geïnteresseerd in de historie van Coudewater. Regelmatig geeft hij rondleidingen over het landgoed. Spierings vertelt aanstekelijk over het uit 1437 daterende klooster, dat uit twee bouwlagen bestaat en een zadeldak heeft. “Hier woonden vroeger zowel de vrouwelijke leden, de Birgittinessen, als de mannelijke leden, de Birgittijnen, van een kloosterorde. Deze dubbelabdij is een van de zes rijksmonumenten op het landgoed.” Later kreeg het gebouw verschillende andere functies. Zo was het onder andere een psychiatrisch ziekenhuis. In het voormalige klooster is nu Signum gehuisvest, een organisatie voor primair onderwijs. Het klooster heet tegenwoordig landhuis en heeft een pilastergevel met fronton (driehoeksvorm). De bakstenen gevel is in blokverband gepleisterd en deels gesausd. De gevel met diverse ornamenten kreeg zijn huidige vorm in de 19e eeuw.
Slecht Stucwerk
Vanwege de grootte van het oude klooster wordt het buitenschilderwerk altijd uitbesteed. Zeven jaar geleden vond de meest recente aanpak plaats. Dusol Vastgoedonderhoud uit Helmond kreeg vorig jaar de opdracht van de GGZ voor het opnieuw schilderen van de houten geveldelen en van het stucwerk aan de voorzijde van het pand en begon hier in het najaar mee.
“Het stucwerk bleek echter van een zeer slechte kwaliteit. Slechter dan was voorzien. Delen van de betonnen ornamenten kwamen na het reinigen naar beneden”, vertelt projectleider John Brugmans van Dusol Vastgoedonderhoud. “Belangrijke oorzaak is de vochtige kelder en de gevel staat op het zuiden. Er bleek zich ook veel houtrot, hout dat openstond en scheurvorming voor te doen. Kortom: meer werk dan was voorzien.” Vastgoedonderhoudsbedrijf Dusol is onder andere specialist in gevelrenovatie. Van houtrotsanering tot betonherstel, van het vervangen van kozijnen tot het herstellen van het voegwerk. Voor het kloosterproject zet het zowel schilders als timmerlieden in. “Voor het aanbrengen van het nieuwe stucwerk op de buitengevel hebben we een specialist van buiten ons bedrijf aangetrokken”, zegt Brug- mans.
Vaardigheden
Dusol-schilder Willem Bart van den Broek is enthousiast over het omvangrijke project in Rosmalen. “Alle vaardigheden die te maken hebben met het schildersvak, voeren we hier uit”, zegt hij. “Schuren, gronden, stoppen, ramen vervangen, betonherstel, texwerk, houtherstel van de dakgoten. Dat maakt het werk extra mooi.” […]
Bekijk hier het volledige artikel zoals gepubliceerd in Eisma’s Schildersblad nummer 1, 2017.