• december

    7

    2023
  • 56
  • 0
Een Kwart Eeuw bij Dusol Vastgoedonderhoud

Een Kwart Eeuw bij Dusol Vastgoedonderhoud

In 1998, 100 jaar nadat Dorus Dusol als huisschilder is gestart, komt zijn achterkleinzoon Frans in het bedrijf te werken wat zijn grootvader (Frans) en vader (Theo) verder hebben opgebouwd. We hebben een gesprek met Frans Dusol over zijn 25 jaren in het familiebedrijf.

Frans, je bent al 25 jaar betrokken bij Dusol Vastgoedonderhoud. Hoe begon jouw reis in dit bedrijf?
Ik heb na mijn opleidingen aan de MTS Schildertechnieken en HTS Bouwtechnische Bedrijfskunde nog 2 jaar ervaring opgedaan als projectleider en kwaliteitsmedewerker bij Van Wijk Vastgoedonderhoud in De Meern. Toen ik bij Dusol begon, waren er twee takken van sport; Dusol Schilderwerken en Dusol Bouwverbetering. Ik ben voor beide werkmaatschappijen gaan werken om de nodige ervaring op te doen.

Wat waren jouw verantwoordelijkheden in het begin?
Mijn kantoor was aan de overkant bij Bouwverbetering, dat pand was toen net nieuw door ons verbouwd. Na een jaar stopten de bedrijfsleider/calculator en de uitvoerder bij Bouwverbetering om voor zichzelf te beginnen. Ik heb toen de rol van aannemer op me genomen, want daar had ik vanuit mijn opleiding de juiste papieren voor. In het begin deed ik alles zelf, van calculeren, werkvoorbereiden, tot projectleiden. In die tijd verzamelde ik steeds meer goede mensen om me heen.

Hoe zag je de ontwikkeling van het bedrijf in de afgelopen 25 jaar?
In het begin waren er veel meer kleinere werken en een hogere offertefrequente, maar dat veranderde. We evolueerden van meerjarige onderhoudscontracten naar prestatiecontracten en nu de resultaatgerichte samenwerkings-contracten (RGS). We zijn minder frequent voor niets gaan rekenen en hebben meer zekerheid in ons werk gekregen. Certificaten zoals VCA, VGO-keur en PSO hebben ons geholpen beter in beeld te zijn bij onze grootste klantengroep; de woningcorporaties.

Hoe heeft de bedrijfscultuur zich ontwikkeld onder jouw leiderschap?
De cultuur is niet wezenlijk anders, maar met nieuwe mensen en veranderende tijden is het bedrijf natuurlijk wel geëvolueerd. Ik heb altijd geprobeerd mijn eigen kwaliteiten en opvattingen mee te nemen en mijn leermeester binnen het bedrijf, Frank Smits, heeft een grote invloed gehad op mijn manier van werken. Ik heb enorm veel van hem geleerd. Ik ben qua karakter denk ik wat harder dan hij is, maar zijn manier van werken, het volgen van wat er allemaal gebeurd en het vier ogen principe, dat heb ik echt van hem geleerd.

Waar ben je het meest trots op in deze 25 jaar?
Ten eerste, ben ik enorm trots op het feit dat we er nog altijd zijn als bedrijf en sterk zijn in een branche waarin veel bedrijven het niet hebben gered. Ook ben ik trots op het feit dat we nog steeds werken voor relaties die al lang geleden bij ons kwamen, sommigen al wel 50 jaar geleden. Daarnaast waardeer ik de loyaliteit van onze medewerkers, zeker van hen die hier al lang en trouw werkzaam zijn.

Wat zie je als uitdagingen voor de toekomst van Dusol?
Ons doel is om meer vaste, goed gekwalificeerde medewerkers aan te trekken. Hoewel we soms gebruik maken van gedetacheerde medewerkers en/of zzp’ers, willen we meer stabiliteit in onze eigen personeelsbezetting. Daarnaast als bedrijf verder groeien van schilderonderhoud naar schilonderhoud; de verduurzaming van het woningbezit van corporaties.

Welke lessen uit het verleden neem je mee in je toekomstvisie?
Een belangrijke les is dat we beter een kwartier langer kunnen nadenken over een probleem of de voorbereiding van een werk, dan vlug iets af te raffelen. Een goed plan vooraf is cruciaal, en eerlijk, open en transparant samenwerken is de sleutel tot succes. We moeten het samen doen!

© Copyright 2024 - Dusol Vastgoedonderhoud b.v.