• november

    24

    2021
  • 1117
  • 0
Facelift voor Vlisco

Facelift voor Vlisco

© foto Ronald Smits

Voor het 175 jarig bestaan van Vlisco Netherlands bv heeft het hoofdkantoor van het Helmondse bedrijf een enorm kleurrijke facelift ondergaan. Er is maandenlang hard gewerkt om van een saai grijs gebouw een enorm kleurrijk kunstwerk te maken.  

Het kunstwerk is ontworpen door Simone Post, zeker geen onbekende voor Vlisco, zij werkt al sinds 2014 samen met het Helmondse bedrijf. Als onafhankelijk kunstenaar maakt zij nieuwe vloer- en wandkleden van misdrukken uit de fabriek. Haar ontwerp voor het hoofdkantoor van Vlisco is dan ook geïnspireerd op de vele kleurrijke stoffen die het bedrijf produceert en Post’s eigen creaties van Vlisco’s misdrukken. De vormen bestaan uit bewegende stippellijnen, die steeds veranderen in nieuwe vormen. De verschillende aanzichten van het gebouw vertegenwoordigen Vlisco’s waanzinnige kleurenwerelden. Ontelbare kleine lijnen en blokken zijn met de hand geschilderd (rollers en kwasten, geen spray paint), op de meer dan 2500m3 betonnen structuur, en vormen samen de grootste muurschildering van het land”, aldus Post.

Het ontwerp van Post is op vakkundige wijze door het Utrechts kunstenaarscollectief De Strakke Hand overgebracht op de gevel. Maar voordat de kunstenaars aan het werk konden gaan moest het betonnen gebouw daarvoor wel worden voorbereid. De vaklieden van Dusol Vastgoedonderhoud hebben zorggedragen voor alle voorbereidende werkzaamheden. De gevel is zorgvuldig en grondig gereinigd, het metaal en beton voorzien van een goede verfbasis en alle dilatatievoegen zijn vakkundig vervangen. Ook is alle folie op de borstweringen vervangen. Daarnaast heeft Dusol het steigerwerk voor het hele project verzorgd…

Met gemiddeld 8 kunstenaars hebben wij 9 weken gewerkt aan het kunstwerk. Met bijna militaire precisie is een opslag en uitvoerplan uitgestippeld. Met meer dan 25 kleuren met iedere kleur verschillende afmetingen bakjes, kwasten en rollertjes was het van belang een goed overzicht te blijven houden”, vertelt Michiel Meulemans van De Strakke Hand. “Er was een perfecte deklaag aangebracht door het Helmondse bedrijf Dusol. Desalniettemin waren er kleuren zoals de bordeaux rood die minimaal 7 maal moest worden aangebracht om de vereiste dekkingskracht te krijgen. We zijn zeer trots op het knallende resultaat, de fijne samenwerking met Simone en uiteraard met Vlisco en Dusol”, aldus Meulemans.

Helmond is mede door de vaklieden van Dusol een groots kunstwerk rijker.

Bekijk hier meer informatie en foto’s van Dusol’s aandeel in dit project.

Bekijk hieronder een korte film over dit project, gemaakt door Dominique Fraanje voor Vlisco.

© Copyright 2024 - Dusol Vastgoedonderhoud b.v.