• september

    1

    2016
  • 2246
  • 0
‘Kennis delen met concurrenten’

‘Kennis delen met concurrenten’

Gepubliceerd in: Eisma’s Schildersblad, nummer 7 2016 –  schildersvak.nl/eismas-schildersblad

In de Gruyterfabriek in den bosch blikte eind mei woningcorporatie area terug op twee jaar ervaring met regisserend opdrachtgeverschap. er wordt in een consortium samengewerkt met drie brabantse onder- houdsbedrijven. Transparantie blijkt een basisvoor- waarde. “Vertrouw elkaar en doe alle boeken open.”

De bijeenkomst in Den Bosch werd georganiseerd door onderhoudsbedrijf Gebroeders van der Plas, die dit jaar 70 jaar bestaat, en Renda (kenniscentrum van de bestaande bouw). Aanleiding was de intensieve samenwerking van Gebroeders van der Plas met collega-bedrijven Dusol Vastgoedonderhoud en Caspar de Haan. Om die samenwerking te duiden, moeten we terug in de geschiedenis. Twee jaar geleden gaf woningcorporatie Area uit Uden aan dat ze al het planmatig onderhoud van hun huurwoningen bij drie onderhoudsbedrijven wilde neerleggen. Deze bedrijven moesten gaan samenwerken en met voorstellen komen; zo goed en zo efficiënt mogelijk onderhoud van de huurwoningen. En daarmee gaven ze het signaal af; niet meer aanbestedingen op prijs staan centraal, maar op kennis en kunde. Daardoor is de rol van Area regisserend in plaats van controlerend en voorschrijvend.

Onderhoudsscenario

Elf onderhoudsbedrijven kwamen met een onderhoudsscenario voor één van de complexen van Area met daarin eisen als de kwaliteitsborging, de bewoners-tevredenheid, communicatie met de bewoners en een integraal plan van aanpak voor het schilderwerk met twee onderhoudscycli van minimaal zeven jaar. Het onderhoudsinterval lag daarvoor op zes jaar. De plannen van de Gebroeders van der Plas, Dusol Vastgoedonderhoud en Cas- par de Haan werden als beste beoordeeld. Zij werden verantwoordelijk voor het gehele planmatig onderhoud van de 8.000 woningen. Als aanvulling op het planmatig schilderonderhoud wilde Area ook dat de bedrijven met een slim plan kwamen voor het uitvoeren van asbestsa- nering en het opwaarderen van de woningen naar energielabel B.

© Copyright 2022 - Dusol Vastgoedonderhoud b.v.